iii
iiiii:
mianownik rozkladam na (x−1)(x−3) a co z licznikiem ? rozwiaze ktos?
undefined
15 lut 11:07
Jerzy:
| | x2 − 4x + 3 | | 4x − 3 | |
= ∫ |
| dx + ∫ |
| dx |
| | x2 − 4x +3 | | x2 −4x + 3 | |
15 lut 11:08
Sztrot: Liczysz licznik przez mianownik i rozbijasz na 2 calki calka z liczby + calka z reszty j.w.
15 lut 11:11
iiiii: czyli jak bedzie?
15 lut 11:14
Sztrot: miales moze liczenie wielomianow? generalnie dzielac wielomian przez wielomian uzyskujesz
jakas liczbe + reszte prawda? i robisz calke z tej liczby + calke z reszty dzielenia
15 lut 11:15
iiiii: moglbys to zrobic? prosze
15 lut 11:15
Jerzy:
= ∫dx + ∫ ....... jak wyżej ( a tą całkę liczysz przez rozkład na ułamki proste )
15 lut 11:16
Sztrot: ∫dx+∫(4x−3)/(x2−4x+3)dx
15 lut 11:16
Jerzy:
Już nie musisz dzielić, bo masz już: ∫1dx = x
15 lut 11:16
Sztrot: Mi chodzi akurat o ogolny wypadek calek gdzie wielomian licznika jest wiekszy lub rowny
stopniowi mianownika, wtedy najprosciej jest rozbic na dwie calki dzielac
15 lut 11:19
Jerzy:
Stopień wielomianu, nie wielomian..
Oczywiśćie,że tak , ale w tym przypadku można uniknąć dzielenia wielomianów.
15 lut 11:20