Bardzo prosta (?) macierz odwrotna
mart: Muszę wyznaczyć macierz odwrotną do tej:
1 2 1
1 0 2
0 1 1
Robię to metodą operacji elementarnych na wierszach. Liczyłam to trzy razy i za każdym razem
wychodzi mi:
−2 3 4
−1 1 3
1 −1 −2
Jednak kiedy wpisuję tę macierz to dowolnego kalkulatora macierzy w internecie, wynik jest
taki:
23 13 −43
13 −13 13
−13 13 23
Zastanawiam się, jaki mogę popełniać błąd, żeby za każdym razem wychodził mi taki sam wynik
(błędny)....
Czy możliwe, żeby to te kalkulatory się myliły?
15 lut 10:21
Pytający: Wynik jest dobry, otrzymałem taki sam.
Kolejne operacji elementarne wykonane przeze mnie na wierszach:
w
2 − w
1
w
1 − 2w
2
w
3 − w
2
w
1 − 2w
3
15 lut 10:46
g: Najlepiej sprawdzić czy iloczyn A i A−1 da macierz jednostkową.
Pierwszy element z brzegu, który powinien być równy 1 to 1*(−2)+2*(−1)+1*1=−3.
A więc się nie zgadza.
Z macierzą z kalkulatora będzie 1*(2/3)+2*(1/3)+1*(−1/3)=1, czyli dobrze.
Wyznacznik A to det(A)=−3, więc podejrzewam że zapomniałeś podzielić swój wynik przez
ten wyznacznik.
15 lut 11:46
Sztrot: Kalkulator liczy dobrze, to Ty masz blad
15 lut 12:09
Sztrot: Powiem tak, zrob najpierw wyznacznik macierz
|A|= −3
potem liczac zrob sobie dopelnienie a otrzymasz
|−2 −1 1|
|−1 1 −1|
|4 −1 −2|
Potem zrob transponowanie i pomnoz razy −1/3
15 lut 12:10