Logarytmy - przenoszenie liczby z przodu log do potęgi przy x.
Paweł: Cześć, podczas nauki natknąłem się na problem. W jednym z zadań trzeba było narysować wykres
funkcji logarytmicznej. Skąd różnica w wykresie funkcji log2 x2 i funkcji 2log2 x. Po
wrzuceniu tych wzorów do wyszukiwarki wyskakują 2 różne wykresy. Ktoś wyjaśni dlaczego? Ja
sugeruje się wzorem, który mówi, że:
loga xα = α loga x. Więc w zasadzie te wykresy powinny być takie same a nie są. Dlaczego, co
źle rozumuje? Liczę na pomoc.
Pozdrawiam
15 lut 09:21
Jerzy:
Te funkcje mają inne dziedziny:
log2x2 = 2log2|x| i D = R/{0}
Dziedziną funkcji y = 2log2x jest R+
15 lut 09:24
'Leszek: Aby ten problem zrozumiec posluzymy sie takim przykladem
f(x) = x+1 , D = R
| | x2 − 1 | |
oraz g(x) = |
| , D = R −{1} |
| | x − 1 | |
| | x2 − 1 | |
ale g(x) = |
| = x + 1 |
| | x − 1 | |
Czyli wykresy sa inne , funkcje sa inne bo inne sa dziedziny.
Dziedzine funkcji zawsze ustalamy dla podanej postaci funkcji przed przeksztalceniami !
15 lut 09:57
Paweł: Dzięki, bardzo mi pomogliście, szczególnie 'Leszek! Pozdrawiam!
15 lut 10:17