Nierówność z różnicą logarytmów (zmienna t).
Paweł: Cześć, mam problem z zadankiem z logarytmami, liczę że ktoś pomoże.
Wykaż, że jeśli a∊(0;1) i b∊(1;∞), to:
loga b−log2a b<0.
To co udało mi się zrobić:
loga b−log2a b<0
wprowadzam zmienną t:
t=loga b, t<0 (wynika z podanych założeń)
t−t2<0 ⇔−t(t−1)<0 ⇔ t∊(−∞;0) ∪ (1;∞).
Wydaje mi się, że z racji tego, że funkcja jest malejąca, gdzieś powinno się zmienić stronę
nierówności i wtedy wynik (chyba) by się zgadzał. Proszę o pomoc.
pozdrawiam
15 lut 08:53
Jerzy:
Z złożenia: logab < 0
t = logab
Musumy pokazać,że dla t < 0 mamy: t(t − 1) < 0 ⇔ t ∊ (−∞;0) U (1;+∞) , co kończy dowód.
15 lut 09:04
Paweł: Szczerze to nie rozumiem. Mógłbyś to jakoś wyjaśnić?
15 lut 09:14
Jerzy:
Co jest niejasne?
Z treści zadania wynika,że: logab < 0
Podstawiamy: t = logab
mamy wykazać,że jeśli t < 0 , to prawdziwa jest nierówność t − t2 < 0 ,
co właśnie wykazalismy.
15 lut 09:22
Paweł: Wychodzi nam, że t jest ujemne, ale może być też dodatnie (1;+∞). Czy ten drugi przedział nie
ma już wpływu na odp. bo pojawił się przedział z liczbami ujemnymi?
15 lut 09:23
Jerzy:
Rozwiazniem nierówności t(t − 1) < 0 jest alternatywa ( suma przedziałów ),
a więc skoro t ∊ (−∞;0) , to spełnia warunki założenia: t < 0
15 lut 09:26
Paweł: Super! dzięki za pomoc, już rozumiem
15 lut 10:18