2x | x+6 | |||
Cześć, mam problem z rozwiązaniem nierówności: | ≥ | |||
2 − 3x | x−10 |
2 x | x + 6 | ||
− | ≥ 0 | ||
2 − 3 x | x − 10 |
2 | ||
x ≠ | i x ≠ 10 | |
3 |
2 x2 − 20 x − ( 2 x + 12 − 3 x2 − 18 x) | |
≥ 0 | |
(2 − 3x)*(x − 10) |
5 x2 − 4 x − 12 | |
≥ 0 | |
( 2 − 3x)*(x − 10) |
5*( x − 2)*(x + 1,2) | |
≥ 0 ⇔ ( x −2)*(x + 1,2)*(2 − 3 x)*(x − 10) ≥ 0 | |
( 2 − 3 x)*(x −10) |
2 | ||
x1 = −1,2 x2 = | x3 = 2 x4 = 10 | |
3 |
2 | ||
x ∊ < −1,2 ; | ) ∪ <2; 10 ) | |
3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |