qq
KKrzysiek: jak ją mam pokazać w ciele Z13?
Zastanawiam się i nie potrafię, ale układ równań jak najbardziej, czy też liczby całkowite, ale
ułamka nie potrafię przedstawić w tym ciele

.
15 lut 07:06
KKrzysiek: Proszę o tok rozumowania, nie sam wynik
15 lut 07:07
Pytający:
−3x=11mod13
3x=2mod13
x=5
15 lut 11:34
Pytający: Wróć, źle zrobiłem. Powinno być:
11x=(−3)mod13
11x=10mod13
x=8
15 lut 11:43
Pytający: Inny sposób: podzielić to pomnożyć przez odwrotność...
(11*6)mod13=1
(−3*6)mod13=(−18)mod13=8
15 lut 11:49
K Krzysiek: π11:43
Jak otrzymałeś 10?
15 lut 14:54
olekturbo: dodaj 13 do −3
15 lut 15:05
olekturbo: ale nie wiem skąd się wziął x = 8
15 lut 15:10
K Krzysiek: No ja tez nie wiem. Wiem tylko, że10/11 mogę zapisać jako 10 * 11−1
15 lut 15:22
15 lut 15:49
Adamm: np. tak
11x=10 (mod 13)
−2x=10 (mod 13)
x=−5 (mod 13)
x=8 (mod 13)
15 lut 15:58
KKrzysiek: olekturbko, to ja napiszę swoje rozwiązanie, może ktoś znajdzie lepszy sposób na wyznaczenie
tego.
w takim razie mam 10* 11−1, a nie mamy ułamków w tych ciałach, czyli z algorytmy euklidesa
wyznaczam el. odwrotny
13 = 11*1 +2
11=2*5+1
2=1*2+0
1= 11−2*5 = 11*6 − 13*5
El. odwrotny to 6
Czyli 10* 11−1 = 10*6 mod 13 = 8
15 lut 15:59
KKrzysiek: Dzięki Adamm
15 lut 16:00
KKrzysiek: Weźmy inny przykład
a wiec 1*11
(−11)
1*6 mod 13 = 1
| | 1 | |
a więc |
| w tym ciele to 1, zgadza się? |
| | 11 | |
15 lut 16:08
KKrzysiek: poprawiam
a wiec 1 *11
−1
to 1 * el.odwr = 1 *6 (obliczone z 15:59) mod 13 = 1
15 lut 16:10
Pytający: Nie.
(1*6)mod13 = 6mod13 = 6
Sprawdzenie:
(6*11)mod13 = (66)mod13 = 1
I gitara.
15 lut 16:59
KKrzysiek: Dziękuję, jak coś to będę pytał
15 lut 17:14