całka nieoznaczona
x: Witam!
Mam problem z całką nieoznaczoną ∫
dxx√x2−2.
W zadaniu mam podpowiedź, że x=1/t, ale nie wiem jak to ugryźć. Proszę o pomoc
15 lut 01:05
x: .
15 lut 01:37
Jerzy:
To ślepa uliczka...
| | x | |
... = ∫ |
| dx = .. podstawiamy: √x2−2 = t ; x2 − 2 = t2 ; 2xdx = 2tdt |
| | x2√x2−2 | |
| | t | | 1 | |
... = ∫ |
| dt = ∫ |
| dt = ...... i chyba dasz już radę. |
| | (t2 + 2)*t | | t2 + 2 | |
15 lut 07:57
x: ok, dziękuję bardzo! w zadaniach od wykładowcy była ta podpowiedź, to mnie zmyliło.
15 lut 15:46
Mariusz:
Z tego podstawienia miał wyjść arcsin
16 lut 05:11