Funkcje
Piotr: Witam. Kiedy funkcja jest różnowartościowa albo kiedy nie jest wytłumaczy ktoś w miarę prosto?
14 lut 23:14
Piotr: nie jest gdy nie przyjmuje tych samych x ? czy to zle
14 lut 23:14
Adamm: funkcja f określona na zbiorze A jest różnowartościowa jeśli dla dowolnych x1, x2∊A zachodzi
x1≠x2 ⇒ f(x1)≠f(x2)
14 lut 23:16
Piotr: a gdy nie jest to zachodzi x1 =x2 ⇒f(x1)=f(x2) ?
14 lut 23:19
Adamm: x1=x2 ⇒ f(x1)=f(x2) zachodzi zawsze...
14 lut 23:21
Piotr: nie mogę tego zrozumieć
14 lut 23:23
Adamm: (x1≠x2 ⇒ f(x1)≠f(x2)) ⇔ (f(x1)=f(x2) ⇒ x1=x2)
14 lut 23:25
Piotr: a kiedy funkcja nie jest róznowartosciowa ?
14 lut 23:26
Adamm: jeśli istnieją takie x1, x2∊A że
x1≠x2 ∧ f(x1)=f(x2)
14 lut 23:29
Piotr: nie jest róznowartosciowa gdy np przyjmuje dwa razy tą samą wartość ? ja tak to zrozumiałem
14 lut 23:40
Adamm: jeśli istnieją takie różne x1, x2 należące do dziedziny funkcji że ich wartości
są takie same
czyli przyjmuje dwa razy tą samą wartość
14 lut 23:43
Adamm: wartości funkcji w tych punktach są takie same
14 lut 23:44
Piotr: gdy naprzykład dwie funkcje się przetną to wartość jest taka sama ?
14 lut 23:49
eldo: tak
14 lut 23:59