trojkat wpisany w okrag
olek: dobrze to jest? bo w odpowiedziach jest 36, 72,72 a ja zrobilem 2 opcje i mam albo 36,72,72
albo 144, 12,12.
na trójkącie równoramiennym ABC ,AC= BC ,opisano okrąg o środku w punkcie O Oblicz miary kątów
trójkąta ABC wiedząc że AB =72
ja zrobilem tak:
I. trojkat rownoramienny ostrokatny
II. rozwartokatny
wyliczylem na podstawie tw o katach w kole.
czemu w odpodiedziach jest tylko jedna odp? ten rozwartokatny tez jest mozliwy chyba (?)
14 lut 22:17
grzest:
W treści zadania masz podane, że AB=72. Twoja druga odpowiedź nie spełnia warunku podanego w
zadaniu, dlatego została pominięta.
14 lut 22:22