parametr w równaniu liniowym
cotyniepowiesz98: Określi liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru a.
a2x + 1 = a2 + ax
doprowadziłam to do a=1/(x−1)
i widzę, że dla a=0 nie ma rozwiązań.
Ale w odpowiedziach jest jeszcze, że:
nieskończenie wiele rozwiązań dla a=1 (gdzie mi wychodzi, że wtedy x=2, czyli jedno
rozwiązanie)
1 rozwiązanie dla a różnego od 0 i 1
bardzo proszę o pomoc
14 lut 21:40
5-latek: Wylicz x nie a
a to parametr
14 lut 21:43
cotyniepowiesz98: wyszło mi x=a+1/a , ale dalej nie wychodzi mi tak jak w odp
14 lut 21:48
Mila:
a
2x + 1 = a
2 + ax⇔
a
2*x−a*x=a
2−1
x*(a
2−a)=a
2−1
x*(a−1)*a=a
2−1
x*(a−1)*a=(a−1)*(a+1)
1)
| | a+1 | |
a≠0 i a≠1 mamy jedno rozwiązanie: x= |
| |
| | a | |
2) a=0 mamy sytuację:
x*(0−1)*0=−1 niezależnie co podstawimy za x równanie nie jest spełnione L=0, P=−1
zatem dla a=0 brak rozwiązań
3) a=1
Mamy sytuację:
x*(1−1)*1=1−1
x*0=0
niezależnie co podstawimy za x równanie jest spełnione L=0=P
Dla x=1 − nieskończenie wiele rozwiązań
14 lut 21:51
Adamm: x(a
2−a)=a
2−1
sprawdzamy dla a
2−a=0
1. a=0
0=−1 równanie sprzeczne
2. a=1
0=0 tożsamość
3. a
2−a≠0
14 lut 21:51
14 lut 21:56
cotyniepowiesz98: Czyli zanim skrócę, muszę sprawdzić poprzednie równanie dla liczb, których nie mogę użyć w
mianowniku ?
14 lut 21:59
Adamm: po prostu nie dziel przez 0
14 lut 22:00
cotyniepowiesz98: bardzo wszystkim dziękuję!
14 lut 22:01
cotyniepowiesz98: a np. w przykładzie 4ax + a = 2a − ax
wychodzi mi tożsamości dla a = 0
oraz a różnego od zera x=1/5 (x może wyjść w takim zadaniu jako liczba lub jako np. x=1/1−a

)
14 lut 22:08
Adamm: | a2−1 | |
| to również jest jakaś liczba |
| a2−a | |
14 lut 22:10
cotyniepowiesz98: Wiem, wiem. Ale chodzi mi o to czy w takich zadaniach mogą być odpowiedzi w obu typach?
14 lut 22:11
Mila:
No i po co ja pisałam wyjaśnienie skoro nie chce Ci się przeczytać?
14 lut 22:18