Liczby zespolone
Michał: z2−(2+i)z −1+7i=0
14 lut 21:25
Mila:
Δ=(2+i)
2−4*(7i−1)=4+4i+i
2−28i+4=7−24i=(4−3i)
2
| | 2+i−(4−3i) | | 2+i+(4−3i) | |
z1= |
| lub z2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
dokończ sam
14 lut 21:34
5-latek: Δ= (−(2+i))2−4*(−1+7i)
Δ=(−2−i)2+4−28i
Δ= 4+4i+i2+4−28i
Δ= 7−24i
14 lut 21:37
Michał: Chodziło mi właśnie o delte, czy możesz wytłumaczyć z jakiego wzoru skorzystałaś
przekształcając
7−24i na (4−3i)2. Nie ukrywam mam z tym cały czas problem.
14 lut 21:43
Adamm: (x+yi)2="tutaj twoja liczba"
rozwiązujesz układ równań
tak można to zrobić
14 lut 21:44
5-latek: Kiedys Mila pokazywala to Jackowi
Moze znajdzie ten post .
14 lut 21:46
Mila:
Ja liczę w pamięci, metoda prób, ale trzeba robić tak, jak pisze
Adam 21:44.
7−24i=(x+iy)
2, x,y∊R
x
2+2xy*i−y
2=7−24i
(x
2−y
2)+2xy i=7−24i
x
2−y
2=7
x
4−7x
2−144=0
Δ=49+4*144=625
| | 7−25 | | 7+25 | |
x2= |
| <0, x2= |
| =16 |
| | 2 | | 2 | |
x=4 lub x=−4
y=−3 lub y=3
(4−3i )
2=7−24i lub (−4+3i)
2 wybierasz
14 lut 22:00
Jack: po prostu to zauwazyc...
7 − 24i =
glownie patrzymy na to co stoi przy "i"
a stoi tu liczba "24"
jesli chcemy to schowac do jakiegos (a−bi)2
to we wzorze skroconego mamy 2*a*bi zatem szukamy takiej liczby, ze
a * b = 12
no i takiej ze a2 − b2 = 7 (ale to mniej wazne poki co)
iloczyn jakich liczb da 12?
3*4 albo 6*2, no ewentualnie 12*1 (rzadki przypadek)
zatem dla 3 i 4 rownanie a2 −b 2 to nam daje 42 − 32 = 16 − 9 = 7
czyli sie zgadza.
Teraz pozostaje nam dopasowac znaki.
skoro byl minus przy 24i to znaczy ze mamy minus przy "b"
a skoro liczba 7 jest dodatnia to znaczy ze odejmujemy wieksza minus mniejsza czyli
4 − 3, zatem ostatecznie mamy (4−3i)2
oczywiscie samo to : √7−24i = ± (4−3i)
bo (4−3i)2 = (−(−4+3i))2 = (−1)2(−4+3i)2 = (−4+3i)2
14 lut 22:01
Michał: Dziękuję wytłumaczyłeś mi to w bardzo prosty sposób <3 Masz browarka u mnie <3
14 lut 22:06
Michał: Wytłumaczyliście* Macie*
14 lut 22:11