oblicz calke
luq19977: ∫xe−2x+3dx
14 lut 21:24
Jack:
Najpierw podstawienie
| | 3−t | |
t = −2x + 3 −−> x = |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
dt = −2dx −−> dx = − |
| dt |
| | 2 | |
14 lut 21:40
Jack:
i otrzymujemy calke
| | 3−t | | −1 | | 1 | |
∫ |
| * et * |
| dt = |
| ∫ et(t−3) dt |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
teraz przez czesci
u = t − 3 v ' = e
t
u' = 1 v = e
t
i dalej to juz... koniec
14 lut 21:51
Jerzy:
A może prościej....wyłącz e3 przed całkę i od razu przez części :
v' = e−2x u = x
v = −1/2e−2x u' = 1
14 lut 22:06
luq19977: ok. dzieki. −3/4e−2x+3
14 lut 22:21
Jerzy:
Z pewnością nie taki wynik.
14 lut 23:06