układ
Krzysiek: Rozwiąż układ równań:
x2+x=2y2
y2+y=2x2
14 lut 18:44
Krzysiek:
14 lut 20:04
XL: a jakieś próby własne ?
14 lut 20:05
Adamm:

graficznie
jedyne rozwiązania to
(x=0 ∧ y=0) ∨ (x=1 ∧ y=1)
14 lut 20:29
Adamm:

zły rysunek, rozwiązania takie same
14 lut 20:31
Adamm: co do rysunku, poszukaj pod pojęciem "hiperbola"
14 lut 20:45
Jack: Algebraicznie :
x
2 = 2y
2 − x
y
2 + y = 4y
2 − 2x
3y
2 − y = 2x
| | 3y2 − y | | 3y2 − y | |
( |
| )2 = 2y2 − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 3y2 − y | | 3y2 | | y | |
( |
| )2 = 2y2 − |
| + |
| /*4 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
(3y
2−y)
2 = 8y
2 − 6y
2 + 2y
(3y
2−y)
2 = 2y
2 + 2y
9y
4 − 6y
3 + y
2 − 2y
2 − 2y = 0
y(9y
3 − 6y
2 − y − 2) = 0
y = 0 lub (9y
3 − 6y
2 − y − 2) = 0
z tego drugiego :
zauwazamy ze y = 1 jest pierwiastkiem zatem dzielimy przez (y−1)
(9y
3 − 6y
2 − y − 2) : (y−1) = 9y
2 + 3y + 2
dla 9y
2 + 3y+2 mamy Δ < 0 zatem rozwiazania to :
dla y = 0
dla y = 1
zatem mamy
{x=0 {x=1
{y=0 {y=1
14 lut 20:50
piotr: przekształcenia prowadzą do wielomianu:
8 y + 28 y2 − 24 y3 + 36 y4 = 32 y2
14 lut 20:51
karty do gry: x
2+x=2y
2
y
2+y=2x
2
Podstawiamy y = ax
x
2 + x − 2x
2a
2 = 0
a
2x
2 + ax − 2x
2 = 0
x( [1 − 2a]x + 1 ) = 0
x( [a
2 − 2]x + a) = 0
x = 0 pociaga za sobą y = 0. Ciekawiej będzie gdy :
| | −1 | | 1 | |
(1 − 2a)x = −1 ⇒ x = |
| gdy tylko a ≠ |
| . |
| | 1 − 2a | | 2 | |
(a
2 − 2)x = −a
| | 1 | |
Sprawdzenie czy pewne rozwiazania leżą na prostej y = |
| x zostawiam osobie |
| | 2 | |
zainteresowanej.
a
2 − 2 = a − 2a
2
3a
2 − a − 2 = 0
Rozwiazania jeśli istnieją to leżą na jednej z tych dwóch prostych
y = x
14 lut 21:04
Jack: nwm czemu tak skomplikowanie...
14 lut 21:08
Adamm: Jack, podstawienie żeby mieć zależność liniową nie jest wcale złe
14 lut 21:14
Adamm: chociaż przez tym założyłbym że x≠0 bo wtedy automatycznie y=0 co może być kłamstwem
14 lut 21:16
Jack: nie mowie, ze jest zle, tylko skomplikowane, a jesli da sie prosciej to proponuje prosciej
14 lut 21:20