prosze o sprawdzenie
posiu: Wyznacz równanie prostej A=( −2 , 0 ) , B=( 1 , −4 ). Sprawdz czy punkt (−10 , −5 ) należy do
tej prostej ?
Prosze o sprawdzenie rozwiązania czy jest dobrze :
A=( −2 , 0 ) , B=( 1 , −4 )
y=ax+b
0 = −2a + b
−4 = a + b
0 = −2a + b
4= −a − b
4 = −3a
−3a = 4 / : (−3)
a = −4/3
0 = −2 * ( −4/3 ) + b
0 = 8/3 + b
b = −8/3
y = −4/3x − 8/3
−5 = −4/3 * ( −10 ) − 8/3
−5 = 40/3 − 8/3
−5 = 32/3 ( NIE NALEZY )
14 lut 18:21
'Leszek: Dobrze zrobiles zadania !
14 lut 20:48
Eta:
Można krócej ( bo czas na maturze "droższy od pieniędzy"

Wystarczy porównać współczynniki kierunkowe prostych AB i AP
| | yB−yA | | 4 | |
aAB= |
| = ..= − |
| |
| | xB−xA | | 3 | |
| | −5 | | 5 | | 4 | |
i aAP= |
| = |
| ≠− |
| |
| | −10+2 | | 8 | | 3 | |
P∉AB
14 lut 21:06