matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz wyraz a_5 ciągu (a_n)
silenthunter183:
⎧
a
1
=1, a
2
=1
⎩
a
n+2
=(−1)
n
a
n
−a
n+1
, n≥1
Dla a
3
wychodzi mi −2, co powoduje że licząc a
5
(a
3+2
) wychodzi też −2 a w odpowiedziach jest −1. Gdzie popełniłem błąd?
14 lut 18:10