granica cągu
pomoocy!: granica lim(n→∞)(1+2+2n+...+22n)/(4n−1)
Wiem że trzeba złożyć górną ciąg w liczniku za pomocą wzoru na sumę ciągu geometrycznego,
jednak mi to nie wychodzi. Mógłby ktos krok po kroku złożyć ten ciąg? Pozdrawiam.
14 lut 17:16
pomoocy!: up
14 lut 17:22
Jack: na pewno licznik wyglada tak jak napisales?
14 lut 17:39
pomoocy!: tak
14 lut 17:47
pomoocy!: ↕
14 lut 17:50
Adamm: jesteś pewien? spójrz jeszcze raz
14 lut 17:58
pomoocy!: jednak macie racje przepraszam. (1+2+22+...+22n) pozdrawiam!
14 lut 18:04
Adamm: 1+2+...+2
2n=2
2n+1−1
| | 22n+1−1 | | 2−1/4n | |
limn→∞ |
| =limn→∞ |
| = 2 |
| | 4n−1 | | 1−1/2n | |
14 lut 18:10
Adamm: oczywiście w mianowniku 1−1/4n
14 lut 18:11
pomoocy!: Mógłbyś ten etap 1+2+...+22n=22n+1−1 wytlumaczyc bardziej obszernie?
14 lut 18:14
Adamm: użyłem wzoru na sumę ciągu geometrycznego
wyrazów jest oczywiście 2n+1
14 lut 18:16
pomoocy!: super dzieki
14 lut 18:18