Potrzebuję pomocy przy 3 zadankach.
Adam: 1. Kąt rozwarcia stożka jest dwukrotnie większy od kąta między tworzącą a podstawą tego stożka.
Średnica podstawy ma długość
√2. Ile wynosi wysokość tego stożka?
2. Uzasadnij, że dziesiętny zapis liczby 123123123
2 + 369369369
2 ma o jedną cyfrę więcej niż
dziesiętny zapis liczby 123123123
2
3. W ciągu arytmetycznym który nie jest ciągiem stałym średnia arytmetyczna wyrazu a1 i wyrazu
| | 5 * a1 + 15 * a15 | |
o numerze k jest równa |
| . Oblicz k. |
| | 20 | |
14 lut 17:10
Adam : Mogę liczyć na pomoc?
14 lut 17:33
Adamm: 1231231232+3693693692=10*1231231232
14 lut 17:38
Adam: ?
14 lut 17:42
Adam: Nie rozumiem tych zadań
14 lut 17:48
Adam: Proszę, pomóżcie...
14 lut 17:54
Adamm: 3693693692=(3*123123123)2=9*1231231232 prawda?
skoro suma to liczba 10 razy większa do ma wszystkie cyfry przesunięte do przodu i
pierwszą cyfrę 0
14 lut 17:57
Adam: No niby tak... A jak mam zrobić to 1
14 lut 17:59
Adamm:

r=
√2/2
można łatwo obliczyć 4x=180
o stąd x=45
o
jak widać wysokość jest taka sama jak podstawa
h=
√2/2
14 lut 18:02
Adamm: jak promień podstawy *
14 lut 18:03
Coyle: A to trzecie

Tam jest mój błąd, bo zamiast a1 ma być a5...
14 lut 18:05