Znajdź zbiór w którym funkcja jest rosnąca
Jam: Znajdź zbiór w którym funkcja jest rosnąca
f(x) = 6x2 − 12x3 + 6x4 − 5 = 6x4 − 12x3 + 6x2 − 5
podzielić wielomian, znaleźć pierwiastki, narysować na osi i odczytać?
14 lut 16:44
Jack:
pochodna
f ' (x) > 0
...
14 lut 17:07
Jam: | | 1 | |
miejsca zerowe wyszły mi x1 = |
| , x2 = 1, |
| | 2 | |
| | 1 | |
więc zbiór, w którym funkcja jest rosnąca to x∊ ( |
| ; 1) dobrze rozumiem? |
| | 2 | |
14 lut 17:15
Jack: a co z x = 0 ?
14 lut 17:21
Jack:
| | 1 | |
f ' (x) > 0 dla x ∊ (0; |
| ) U (1;∞) |
| | 2 | |
14 lut 17:23
Jam: no tak, zagapiłem się.
| | 1 | | 1 | |
czyli x∊(0; |
| ) ∪ x∊( |
| ; 1)? |
| | 2 | | 2 | |
po drugie nie do końca rozumiem, gdyby chodziło o sprawdzenie w jakim zbiorze funkcja maleje
to byłoby f'(x) < 0, i wyszłoby dokładnie to samo
14 lut 17:25
Jack: wyszlo by dokladnie na odwrot...
patrz co podalem 17:23
to jest odpowiedni przedzial.
14 lut 17:33