x,y
Krzysiek: Rozwiązać w liczbach naturalnych:
x2+y2=20172
14 lut 16:34
===: np 9 i 44
14 lut 16:41
===:
jednak pomyłka
14 lut 16:42
14 lut 17:16
Benny: Napisałem program, który znalazł tylko tą parę.
1855, 792
14 lut 17:18
Krzysiek: A jakiś sposób na znalezienie tych rozwiązań bez użycia komputera?
14 lut 17:33
Adamm: na wikipedii jest napisane
każde rozwiązanie musi spełniać warunki
x=a2−b2
y=2ab
2017=a2+b2
możesz spróbować podstawiać kolejne wartości a i b
liczb do sprawdzenia jest ~25
14 lut 17:35