matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
mic:
zapisz w najprostszej postaci:
√
19 + 8 p(3
)
√
7 - 2 p(10
)
3 lut 08:21
Jakub:
19+8√
3
= 16+8√
3
+3 = (4+√
3
)
2
7-2√
10
= 5+2√
10
+2 = (√
5
+√
2
)
2
dalej już prosto pierwiastkować
3 lut 15:32
Jakub:
ehh... poprawka
7-2√
10
= 5-2√
10
+2 = ((√
5
-√
2
)
2
3 lut 15:34