granica ciągu
pomoocy!: Obliczyc granice ciagu:
lim(n→
∞)(−1
n)/(n
2+1)
Sformułowac twierdzenie, z którego skorzystałes.
Wiem, że chodzi o to twierdzenie
https://matematykaszkolna.pl/strona/4305.html jednak kompletnie nie potrafię go wykorzystać. Mógłby
ktoś krok po kroku wykonać zadanie? Pozdrawiam
14 lut 16:13
karty do gry: "Wiesz, ale wiesz źle" .
Twierdzenie
Jeżeli an jest ograniczony oraz bn jest zbieżny do 0
to
lim (an * bn) = 0
Koniec Twierdzenia
14 lut 16:15
pomoocy!: Ciąg An w tym twierdzeniu to (−1n) a Bn to (n2+1)?
14 lut 16:21
karty do gry: an dobrze
bn brakuje czegoś.
14 lut 16:23
pomoocy!: pomóż
14 lut 16:35
pomoocy!: up
14 lut 16:43
pomoocy!: up
15 lut 10:25
karty do gry: bn ma być zbieżny do 0, a podany przez ciebie jest rozbieżny do ∞
15 lut 11:22
15 lut 11:24
Jerzy:
| | −1n | | −1 | |
Gdzie tu problem ? limn→∞ |
| = [ |
| ] = 0 |
| | n2+1 | | ∞ | |
15 lut 11:27
Janek191:
Gdyby było
to można zastosować tw. o trzech ciągach.
15 lut 11:37