matematykaszkolna.pl
krysia i ula PrzyszlyMakler: Wśród dwunastu dziewcząt ze szkolnego zespołu siatkarek sa Krysia i ula. Jeśli dziewczęta trenują w większej sali, to grupa jest dzielona na 6−osobowe zespoły, a jeśli w mniejszej, to na trzy zespoły po 4 osoby. Na ile sposobów można dokonać podziału grupy na zespoły: a)dziewczyny trenują na większej sali b)tak aby Krysia i Ula znajazły się w jednym zespole, jeśli trening odbywa się w większej sali I może wyjaśnię czego nie rozumiem:

nawias
12
nawias
nawias
6
nawias

nawias
6
nawias
nawias
6
nawias

dość zrozumiałe jest dla mnie, że a) to mamy
*
:2 Bo nie ma znaczenia czy

wybierzemy najpierw 1,2,3,4,5,6 a potem 7,8,9,10,11,12 czy na odwrót, jednak:

nawias
10
nawias
nawias
4
nawias

nawias
6
nawias
nawias
6
nawias

kompletnie nie rozumiem dlaczego w b) robimy
*
to jest jasne, jednak DLACZEGO

NIE dzielimy na dwa? Zadanie ma wiele podpunktów i we wszystkich gdzie są uwzględniane imiona NIE DZIELI się na ilość tych zespołów, przecież jak wybieramy 1,2,3,4 Krysia, Ula a w drugim 7,8,9,10,11,12 to w następnym wybieraniu najpierw możemy wybierać 7,8,9,10,11,12 a potem zespół z Krysią Ulą, ale to wciąż te same zespoły, więc moim zdaniem powinno się podzeolić na 2. Proszę o pomoc i wytłumaczenie. Bardzo dziękuję i pozdrawiam.
14 lut 15:07
PrzyszlyMakler: Ratuunku
14 lut 15:52
Rafal: Moje odczucia: Załóżmy wbrew zadaniu, że tworzymy dwa sześcioosobowe rozróżnialne zespoły o nazwach X i Y. a) Przypuśćmy, że najpierw wybieramy skład zespołu o nazwie X.

nawias
12
nawias
nawias
6
nawias

Do zespołu X możemy wybrać 6 dziewczyn z 12 na
sposobów, a po każdym takim wyborze

nawias
6
nawias
nawias
6
nawias

skład zespołu Y możemy określić już tylko na
sposobów. Na mocy reguły mnożenia mamy

nawias
12
nawias
nawias
6
nawias

nawias
6
nawias
nawias
6
nawias

*
możliwości. W rzeczywistości sytuacje, w których tworzymy tak naprawdę te

same zespoły, tylko ze zmienionym nazewnictwem, traktujemy jako identyczne, więc otrzymany iloczyn dzielimy przez 2!. b) Krysię i Ulę umieszczamy w dowolnym z dwóch zespołów (2 możliwości), potem dobieramy im do

nawias
10
nawias
nawias
4
nawias

towarzystwa 4 dziewczyny z 10 pozostałych (
możliwości), a później pozostałe 6

nawias
6
nawias
nawias
6
nawias

dziewczyn umieszczamy w drugim zespole (
możliwości). Z reguły mnożenia mamy

nawias
10
nawias
nawias
4
nawias

nawias
6
nawias
nawias
6
nawias

2*
*
możliwości. Po podzieleniu otrzymanego iloczynu przez 2! dostajemy zapis

nawias
10
nawias
nawias
4
nawias

nawias
6
nawias
nawias
6
nawias

*
.

14 lut 17:17
PrzyszlyMakler: Myślę, że masz rację.. nie pomyślałem o tym, bardzo rozsądne. Dziękuję najszczerzej, że Ci się chciało. Pozdrawiam!
15 lut 15:16