analityczna
travolta: Znajdz rownanie plaszczyzny zawierajacej prosta:
x = 3t + 1;
k: y= t − 2;
z = −2t −1;
i rownoległą do prostej:
x = −s − 2;
m: y = 5s;
z = s + 1;
nie wiem czy dobrze mysle, ale zrobilem to tak, ze wektor k i wektor m pomnozylem wektorowo i
wydaje mi sie, ze otrzymalem wektor normalny do plaszczyzny
tylko nie za bardzo mi pasuje to do wymagania aby płaszczyzna była równoległa do prostej m
prosilbym o pomoc
14 lut 14:31
Jerzy:
I dobrze ... tera masz n→ i punkt: A(1,−2,−1)
14 lut 14:35
travolta: dzieki
mecze sie jeszcze z takim typem zadan:
Na prostej:
x = 2t+2;
k: y = −2t−5;
z = −t + 1
Znalezc punkt Q lezacy najblizej punktu P(1,−2,4)
Oprocz napisania, ze Q = (2t+2, −2t−5, −t+1) to nie mam pojecia jak to zrobic
14 lut 14:49
Jerzy:
Poszukaj rzutu tego punktu na prostą.
14 lut 14:51
travolta: i juz wszystko stale sie oczywiste! dzieki
14 lut 14:56