Trygonometria
RUDA: Przedstaw wyrażenie w postaci iloczynu:
A) sinx+sin2x+sin3x
B) sinx+cos3x
Z góry dziękuje wszystkim dobrym duszyczkom
14 lut 14:23
Jerzy:
A) Wykorzystujesz wzór na sumę sinusów.
| | π | |
B) = sinx + sin( |
| − 3x) .. i to samo. |
| | 2 | |
14 lut 14:25
RUDA: a czy w podpunkcie a jak mam trzy sinusy to wzór jest identyczny jak przy dwóch?
14 lut 14:42
Adamm: sinx+sin3x=...
wyjmij czynnik sin(2x) przed nawias
14 lut 14:43
RUDA: sin2x(2cos+1)? ale w nawiasie jest suma a miał być iloczyn tylko
14 lut 14:49
Adamm: bez różnicy
iloczyn jest tak? więc jest w porządku
14 lut 14:50
RUDA: no nie wiem czy to jest do końca dobrze
14 lut 14:53
Adamm: to zrób lepiej
14 lut 14:53
RUDA: spróbuję a ty nabierz trochę kultury
14 lut 14:55
Adamm: mówiąc tak sama wcale nie jesteś kulturalna, hipokrytko
14 lut 14:57
Jerzy:
Bez nerwów.... polecenie jest przedstaw w postaci iloczynu ... i kropka .
14 lut 14:59
RUDA: a twój pomysł był identyczny jak Adama?
14 lut 15:01
Jerzy:
Oczywiście możesz jeszcze sin2x zapisać jako: sin2xcos2x
14 lut 15:03
RUDA: Dzięki za pomoc
P.S.
sin2x=2sinxcosx
14 lut 15:10
Jerzy:
Umknęła mi dwójka
14 lut 15:11
Jerzy:
Teraz widzę,że wogóle bzdury popisałem
14 lut 15:12