Rozwiąż równanie - wykładnicza
Argos: Mam straszny problem z tym zadaniem, próbowałam podnosić obustronnie do kwadratu, ale to nic
nie daje... Jak to ugryźć?
Rozwiąż równanie:
(2+√3)x+(2−√3)x=4
14 lut 13:55
14 lut 13:56
Argos: | | 1 | |
a tak dla ścisłości: to nie powinno być tx − |
| = 4 ? |
| | tx | |
| | 1 | | 1 | | 2−√3 | |
ponieważ jeśli t = 2+√3, to |
| = |
| = |
| = |
| | t | | 2+√3 | | (2+√3)(2−√3) | |
| | 1 | |
z czego wynika, że w takim wypadku tx + |
| = (2+√3)x + (−2+√3)x |
| | tx | |
14 lut 14:24
Argos: | | 1 | |
* raczej powinno być tx + |
| |
| | (−t)x | |
14 lut 14:25
Jerzy:
Nie... (2+√3)*(2−√3) = 4 − 3 = 1
14 lut 14:26
Argos: oh, przepraszam xD już rozumiem
14 lut 14:27