Problem z deltą
Weronika: Cześć, czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego w tym zadaniu nie uwzględniam odpowiedzi z Δ?
Dla jakich wartości parametru b dwa różne pierwiastki x1 i x2 równania 6x2 + bx +1=0
spełniają warunek x1 + x2=4?
odp. b = −24
Moje zał. :
Δ>0
x1 + x2=4
−b/6 = 4
b2 −24>0
b=−24
b∊(−∞,−2√6) u (2√6, + ∞)
14 lut 11:20
Omikron: Częścią wspólną obu warunków jest b=−24 i dlatego to jest odpowiedź.
14 lut 11:29
Jerzy:
Gdzie problem ?
b = −24 należy doprzedziału, gdzie Δ > 0
14 lut 11:29
Weronika: Dziękuję
14 lut 11:33