Równania wykładnicze i ciągi
goopeq:
1.81.
Wyznacz wartość parametru m (m należy do R) dla liczby 2m, 22m−47, 2m+18 są kolejnymi
początkowymi wyrazami nieskończonego ciągu arytmetycznego (an).
1.54
Wyznacz te wartości parametru m (m należy do R) dla których liczby: 4*(2m+1), 10*2m−2,
9(2{m+1) sa kolejnymi podstawowymi wyrazqami nieskończonego ciągu geometrycznego (an).
14 lut 09:50
Jerzy:
1) 2(22m − 47) = 2m + 2m + 18
14 lut 09:56
Jerzy:
2) (10*2m − 2)2 = 4*(2m +1)*9(2m+1)
14 lut 09:57
Jerzy:
1) t = 2m i t > 0
⇔ 2(t2 − 47) = 2t + 18
14 lut 10:00
Jerzy:
1) m = 3
14 lut 10:05