Oblicz obiętośc bryły powstałej przez obrót wokół osi OY
NATA: Oblicz obiętośc bryły powstałej przez obrót wokół osi OY obszaru ograniczonego krzywymi y=√2
x=0 y=1
14 lut 00:33
Pytający:

Ów obszar zdaje się być taki nieco... nieskończony.
14 lut 00:49
Jerzy:

Zmieniasz granice całkowania, bo krzywe obracają się wokół osi OY.
14 lut 07:58
NATA: V=2π∫xf(x)
v=2π∫x√2 <− całka oznaczona od 0 do 1
v=2π∫x1 <− całka oznaczona od 0 do 1
i po obliczeniu tych dwóch całek oznaczonych sumujemy je i mamy całkowitą objętość tej bryły
14 lut 13:40
Jerzy:
To nie jest wzór na objętość.
14 lut 13:43
NATA: w takim razie jaki? znalazłam tylko ten
14 lut 13:59
Jerzy:
V = πa∫bf2(x)dx
14 lut 14:01
Jerzy:

Mamy odwrócone granice całkowania.
Teraz krzywe obracają sie wokół osi OX
Granice [0 ; 1]
f(x) = x
2
14 lut 14:12
NATA: 𝑉𝑥 = 𝜋 ∫ 𝑓2(𝑥)𝑑𝑥
czyli liczę te dwie y=√2 y=1 funkcje tym wzorem a potem je sumuje?
14 lut 14:15
Jerzy:
Patrz wyżej...maż już odwrócone zmienne.
14 lut 14:16