matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka wymierna
BoosterXS:
x+1
∫
dx =
x(x
2
+1)
rozkładam na ułamki proste:
1
x−1
x−1
= ∫
dx − ∫
dx = ln|x| − ∫
dx = ?
x
x
2
+1
x
2
+1
Jak podziałać z tą drugą całką? Czy idę w dobrą stronę?
13 lut 23:17
Adamm:
2x
∫
dx = ln(x
2
+1)+c
x
2
+1
1
∫
dx = arctg(x)+c
x
2
+1
13 lut 23:19
Mila:
x−1
1
2x
1
∫
dx=
∫
dx−∫
dx=...
x
2
+1
2
x
2
+1
x
2
+1
13 lut 23:19
BoosterXS:
BARDZO Wam dziękuję
Ostateczny wynik całki, który otrzymałem to:
1
= ln|x| −
ln|x
2
+1| + arctgx + C
2
13 lut 23:33