obwód
ejsi1: Dany jest prostokąt o bokach 30 cm i 18 cm. Jeden z tych boków wydłużono o x cm, a drugi o 2x
cm i otrzymano prostokąt, w którym stosunek boków jest równy 5 : 9. O ile zwiększył się obwód
tego prostokąta (rozpatrz dwa przypadki)?
13 lut 23:16
Pytający:
Obwód pierwotny:
Obw=2*(18+30)=96
Obwód po wydłużeniu boków:
Obw=2*(18+30+x+2x)=96+6x
1.
162+9x=150+10x
x=12
Obwód zwiększył się o 6*x=72 cm.
2.
162+18x=150+5x
13x=−12
| | −12 | |
x= |
| <0 (więc zmniejszono by boki, odpada) |
| | 13 | |
3.
270+9x=90+10x
x=180
Obwód zwiększył się o 6*x=1080 cm.
4.
270+18x=90+5x
13x=−180
| | −180 | |
x= |
| <0 (więc zmniejszono by boki, odpada) |
| | 13 | |
13 lut 23:40