analityczna
travolta: prosze o sprawdzenie zadania:
Znaleźć punkt symetryczny do punktu P = (2, −1, 0) względem
prostej l:
x = 2t−1
y = t
z = 5t+4
−> −> −> −>
policzylem PB i PP' i wyznaczylem t z PB * l = 0
moja odp: P'(−6,0,3)
13 lut 22:59
Jerzy:
P' to zapewne rzut punktu P na prostą, a to nie koniec zadania.
13 lut 23:05
travolta: tzn nie do konca bo rzut P na prostą to u mnie B(2t−1,t,5t+4)
pozniej licze wektor PB i dzieki temu mam, ze wektory PP' = 2PB
licze t=−1/2
i mam wartosci wektora PP' i z tego wyliczylem P' i wydaje mi sie, ze to finalna odpowiedz
bo co innego moglbym jeszcze policzyc
13 lut 23:14
travolta: zgadza sie?
14 lut 00:36
Jerzy:
OK. Policzyłem i masz dobrze.
14 lut 08:07
travolta: dzięki
14 lut 10:08
travolta: jeszcze prosilbym o sprawdzenie zadania tj. pod jakim kątem prosta l przecina plaszczyne:
x = −2t + 2;
l: y = 4t + 1;
z = −4t;
pi: 3x + 2y − 6z + 7 = 0;
moje rozw:
cos(90−x) = wzor na kat miedzy wektorami
podstawiam do niego wektor z pi [3,2,−6] i z l[−2,4,−4]
otrzymuje cos(90−x)=sin(x) = 13/21 => x = arcsin(13/21)
wiem, ze obliczenia sa napewno dobrze, ale widziałem czyjąś odpowiedz do tego zadania i
wynosiła ona
nie arcsin a arccos
kto ma racje?
14 lut 10:13
14 lut 10:21
travolta: dzieki
14 lut 10:29