Ciąg funkcji trygonometrycznych
Michał: Dla jakich wartości parametru m równanie 1 + 2cos
2x + 4cos
2x + ... = m ma rozwiązania?
| | √2 | | √2 | |
Obliczyłem, że |q| < 1, czyli cos x ∊ (− |
| ; |
| ), |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 3π | |
czyli x ∊ ( |
| + kπ; |
| + kπ). |
| | 4 | | 4 | |
I w tym miejscu nie wiem co robić dalej. Nie do końca rozumiem treść zadania. Co znaczy, że
równanie będzie miała rozwiązania w wypadku ciągów? Co robić dalej?
13 lut 22:56
Adamm: zapisz lewą stronę w przyjemniejszej postaci
13 lut 23:00
Michał: a
1 = 1 ; q = 2cos
2x
O to chodzi? Aby zapisać lewą stronę jako sumę ciągu?
13 lut 23:04
Adamm: tak
0≤2cos
2x<1
0≥−2cos
2x>−1
1≥1−2cos
2x>0
zatem m≥1
13 lut 23:13
Michał: 0 ≤ 2cos2 wynika z tego, że cos jest podniesiony do kwadratu, a
2cos2 < 1 z tego, że wymaga tego warunek zbieżności |q| < 1?
13 lut 23:17
Adamm: tak
13 lut 23:19