obwód
xdty: Dany jest prostokąt o bokach 30 cm i 18 cm. Jeden z tych boków wydłużono o x cm, a drugi o 2x
cm i otrzymano prostokąt, w którym stosunek boków jest równy 5 : 9. O ile zwiększył się obwód
tego prostokąta (rozpatrz dwa przypadki)?
13 lut 21:50
Janek191:
I p.
a = 30 cm b = 18 cm
a' = (30 + x ) cm b' = (18 + 2 x ) cm
9*( 30 + x) = 5*(18 + 2 x)
270 + 9 x = 90 + 10 x
x = 180
więc
a' = 210 cm b' = 378 cm
ΔL = 2*( 210 + 378) cm − 2*(30 + 18) cm = (1176 − 96 ) cm =1080 cm
I−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
II p.
a ' = (30 + 2 x ) cm b' = ( 18 + x ) cm
9*(18 + x) = 5*(30 + 2 x)
162 + 9 x = 150 + 10 x
x = 12
a' = 54 cm b' = 30 cm
ΔL = 2*( 54 + 30) cm − 2*(30 + 18) cm = 168 cm − 96 cm = 72 cm
13 lut 23:32