obwód
xdty: Dany jest prostokąt o bokach 30 cm i 18 cm. Jeden z tych boków wydłużono o x cm, a drugi o 2x
cm i otrzymano prostokąt, w którym stosunek boków jest równy 5 : 9. O ile zwiększył się obwód
tego prostokąta (rozpatrz dwa przypadki)?
13 lut 21:30
cosinusx: Obwód przed zmianą: 2*30cm+2*18cm=60cm+36cm=96cm
Obwód po zmianie: 2*30cm+2*18cm+2*2xcm+2*xcm=96+6x [cm]
Rożnica w obwodach: 96+6x−96=6x
1) Bok 30cm zwiększono o 2x, bok 18cm zwiększono o x
9(18+x)=5(30+2x)
162+9x=150+10x
12=x
x=12
Różnica w obwodach: 6x=6*12=72
2) Bok 30cm zwiększono o x, bok 18cm zwiększono o 2x
9(30+x)=5(18+2x)
270+9x=90+10x
180=x
x=180
Róznica w obwodach: 6x=6*180=1080
14 lut 10:29