Reszta z dzielenia
Kamil: Witam mam takie zadanie. Reszta dzielenia liczby 32017 przez 7 wynosi ? Da się zrobić tą
zadanie nie używając kongurencji ?
13 lut 20:58
Adamm: | | | |
32017=3*91008=3*(7+2)1008=3*∑n=01008 | 7n21008−n |
| | |
wszystkie elementy sumy oprócz n=0 są podzielne więc sprawdzamy tylko dla n=0
| | | |
3*21008=3*8336=3*(7+1)336=3*∑n=0336 | 7n |
| | |
ponownie, jedynie dla n=0 mamy wyraz niepodzielny
zatem reszta wynosi 3
13 lut 21:13
Adamm: użyłem tutaj dwumianu Newtona
13 lut 21:17
Adamm: inaczej można tak (o wiele prościej)
32017=36*336+1
z twierdzenia Fermata 36≡1 (mod 7)
36≡1 (mod 7) ⇒ 36*336≡1 (mod 7)
3≡3 (mod 7) ∧ 36*336≡1 (mod 7) ⇒ 36*336+1≡3 (mod 7)
13 lut 21:27
Adamm: lub tak
32017=3*91008≡3*21008=3*8336≡3 (mod 7)
13 lut 21:29