matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka sprawdzenie
BoosterXS:
Sprawdzenie całki:
dt
∫ x
3
sin(x
2
) dx = podstawiam: t=x
2
dt=2xdx oraz
=xdx
2
1
otrzymuję
∫ t*sin(t) dt teraz przez części: .......
2
1
−1
1
=
[−tcos(t) + ∫cos(t) =
tcos(t) +
sin(t) + C
2
2
2
−1
1
=
x
2
cos(x
2
) +
sin(x
2
) + C
2
2
bardzo proszę o sprawdzenie
13 lut 20:58
relaa:
Policz pochodną.
13 lut 21:05
zef:
Wynik się zgadza
13 lut 21:07