trojkat rownoramienny
5-latek:

W trojkacie rownoramiennym suma ramienia i wysokosci wynosi s
Kąt przy podsatwie wynosi α. Znalezc pole trojkata (bez trygonometrii
13 lut 20:51
5-latek: jednak musi byc trygonometria
13 lut 20:55
Adamm: zdecyduj się
13 lut 20:56
5-latek: Adamm to zadanie widzialem w dwoch zbiorach i pomylilem z trzecim
| | s2sin2α | |
Odp P= |
| =1,44√3 |
| | 2(1+sinα)2 | |
I tylko mam odp
13 lut 21:02
5-latek: jak policze b to moge potem skorzystac ze wzoru P= 0,5b2*sin2α
Ale nawet jakbym wzial z Pitagorasa to h= s−b
(s−b)2+(0,5a)2= b2 i ma uzaleznione od a (wiec niedobrze
13 lut 21:09
Omikron:
b+h=s
h=s−b
h=bsinα
bsinα=s−b
b(sinα+1)=s
Teraz z tw. Pitagorasa oblicz połowę podstawy i dalej już prosto.
13 lut 21:49
Eta:

bez tw.Pitagorasa
| | s | | 2s cosα | |
h+b=s i b= |
| , a=b*cosα 2a=2bcosα = |
| |
| | 1+sinα | | 1+sinα | |
| | s | |
b(1+sinα)=s ⇒ b= |
| |
| | 1+sinα | |
| | 1 | | s*sinα | | 2s*cosα | | s2sin(2α) | |
P= |
| *b*2a*sinα = |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2(1+sinα) | | 1+sinα | | 2(1+sinα)2 | |
bo 2sinα*cosα= sin(2α)
13 lut 22:47
5-latek: dziekuje
14 lut 17:32
Kacper:
14 lut 19:21