zadanie
Michał05: zd32 W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędż podstawy równa jest 6. a krawędz boczna
jest nachylona do płaszczyzny podstawy po kątem 45 stopni.Wyznacz pole powierzchni całkowitej
tego ostrosłupa.
13 lut 20:49
cosinusx:

P
c=P
p+P
b
P
p− pole podstawy (pole sześciokąta, czyli 6*pole trójkąta równobocznego)
| | a2√3 | | 62√3 | |
Pp=6* |
| =6* |
| =6*9√3=54√3 |
| | 4 | | 4 | |
Teraz spójrzmy na czerwony trójkąt. Brakujący kąt musi mieć miarę 45st, zatem jest to trójkąt
prostokątny równoramienny.
x=a
√2
x=6
√2
14 lut 10:51
cosinusx:

Teraz spójrzmy na ścianę boczną (niebieski trójkąt).
Aby obliczyć pole tej ściany potrzebujemy a i h.
Jest to trójkąt równoramienny, zatem wysokość h opuszczona na podstawę a dzieli ją na dwie
równe części.
a i x znamy, więc z tw. Pitagorasa obliczymy sobie h.
h
2+3
2=(6
√2)
2
h
2+9=72
h
2=63
h=
√63=3
√7
14 lut 10:55
cosinusx: P
b−pole powierzchni bocznej (6 razy pole ściany)
| | ah | | 6*3√7 | |
Pb= 6* |
| =6 |
| =54√7 |
| | 2 | | 2 | |
P
c=P
p+P
b=54
√3+54
√7
Mam nadzieję, że się nigdzie w rachunkach nie pomyliłam
14 lut 10:57