.
Janek: Oblicz granicę ciągu.
robię to tak ale wychodzi mi źle, z tego co pamiętam to powino chyba wyjść 4
| | 2n | | 2n | | 4n | |
n√ |
| ≤ n√ |
| ≤ n√ |
| |
| | 4n + 4n | | 3n + 4n | | 4n | |
| | 2n | | 2n | | 1 | | 2 | | 1 | |
n√ |
| = n√ |
| = n√ |
| * n√ ( |
| )n = 1 * |
| = |
| | 4n + 4n | | 2* 4n | | 2 | | 4 | | 2 | |
no i wiem ze to jest źle ponieważ powinny wyjść dwie takie same granice i o ile dobrze pamiętam
to granica powinna wyjśc 4 no ale jakoś tak mi nie wychodzi proszę o pomoc.
13 lut 20:41
Adamm: | | 1 | |
granica powinna wyjść |
| |
| | 2 | |
13 lut 20:46
Adamm: n√2n/(4n+4n)≤n√2n/(3n+4n)≤n√2n/4n
13 lut 20:47
'Leszek: Janek , w twierdzeniu o trzech ciagach po prawej stronie powinno byc ≤ (U{2n{4n)1/n
13 lut 20:51
Janek: dzięki
13 lut 20:52
'Leszek: | | 2n | |
Sorry , za szybko wyslalem ,powinno byc ≤ ( |
| )1/n |
| | 4n | |
13 lut 20:55