Wykaż, że liczba jest podzielna przez 10
masticgum: Wykaż, że liczba jest podzielna przez 10
7n+2−2n+2+7n+1−2n+1
13 lut 20:04
Babollo: Musisz robić jakbyś robił równanie kwadratowe
13 lut 20:09
Adamm: 7n+2−2n+2=(7−2)(7n+1+7n*2+...+2n+1)
zatem cała liczba jest podzielna przez 5
7n+2+7n+1=8*7n+1 zatem jest podzielna przez 2
zatem jest podzielna przez 10
13 lut 20:09
zombi: Indukcyjnie.
Założenie
Dla n istnieje takie k, że
7n+2 − 2n+2 + 7n+1 − 2n+! = 8*7n+1 − 3*2n+1 = 10k ⇔
⇔ 8*7n+1 = 10k + 3*2n+1.
Krok ind.
8*7n+2 − 3*2n+2 = 7*(8*7n+1) − 6*2n+1 =
= 7(10k + 3*2n+1) − 6*2n+1 = 70k + 15*2n+1.
13 lut 20:12
Krzysiek: 7n+2−2n+2+7n+1−2n+1≡(7 mod 5)n+2−2n+2+(7 mod 5)n+1−2n+1≡0 mod 5
7n+2−2n+2+7n+1−2n+1≡(7 mod 2)n+2−(2 mod 2)n+2+(7 mod 2)n+1−(2 mod
2)n+1≡0 mod 2
13 lut 20:27