Proste zadanie ze stereometrii
gielczunator: Witam! Mam problem z następującym zadaniem ze stereometrii:
Dane są punkty A, B należące do płaszczyzny π oraz punkt C poza tą płaszczyzna. Punkt P należy
do odcinka AC, a punkt Q − do odcinka BC.
Wykaż, że jeśli |AP| * |CQ| = |PC| * |BQ| to prosta PQ jest rownolegla do π
13 lut 19:32
gielczunator: Proszę o pomoc
13 lut 19:48
Eta:
Zastosuj twierdzenie odwrotne do tw. Talesa
i po b
ólu
13 lut 19:57
Janek191:

I AP I * I CQ I = I PC I * I BQ I
więc
| I AP I | | I PC I | |
| = |
| |
| I BQ I | | I CQ I | |
dlatego z tw. odwrotnego do Tw. talesa
pr PQ II pr AB , czyli pr PQ jest równoległa do π
13 lut 20:00
Janek191:
Oczywiście P i Q nie należą do π.
13 lut 20:02
Janek191:
Talesa
13 lut 20:02
gielczunator: dziękuję!
24 lut 15:38