tryg
wariror:
Czy to jest prawdziwe? Jak rozpisac lewa stronę
13 lut 18:46
13 lut 18:50
zef: Oj zle, zaraz poprawie
13 lut 18:51
wariror: ok
13 lut 18:51
zef: niech x=2t
| | sin2t | | 2sintcost | | 2sintcost | |
To L= |
| = |
| = |
| = |
| | 1+cos2t | | 1+cos2t−sin2t | | cos2t+sin2t+cos2t−sin2t | |
| 2sintcost | | 2sint | | sint | |
| = |
| = |
| =tgt |
| 2cos2t | | 2cost | | cost | |
13 lut 18:52
wariror: Ale po co oznaczenie x jako 2t jak x to jest kąt
13 lut 18:54
zef: Ja zrobiłem to dla ułatwienia, teraz lepiej widać wzory jakie można zastosować aby udowodnić
równość
13 lut 18:55
wariror: Super, dzięki
A z takim zadaniem?
Uzasadnij, że liczba sin10 * cos10 * cos 20 * cos40 jest 8 razy mniejszy od liczby sin 80
sin10 * cos10 * cos 20 * cos40 = 1/8 * sin 80
Sin 80 = cos 10
Czyli podzielę obie strony przez cos 10
I teraz się zatrzymałem
13 lut 19:04
Alky: | | π | |
Sin i cos to funkcje okresowe. Zmieniają się co |
| czyli 90 stopni, a sin(x−90)=cosx |
| | 2 | |
13 lut 19:42
Alky: | | π | |
Chciałem powiedzieć że jak cofniesz jedną o |
| to dostaniesz drugą, okres jest inny |
| | 2 | |
13 lut 19:42
Janek191:
sin 10o*cos10o*cos 20o *cos 40o = 18 sin 80o / *2
sin 20o*cos 20o *cos 40o = 14 sin 80o / *2
sin 40o*cos 40o = 12 sin 80o / *2
sin 80o = sin 80o
L = P
13 lut 19:47
wariror: Janek skąd się bierze u Ciebie w drugiej linijce sin20?
13 lut 20:22