trójkąt
Ewaa23: W trójkącie ABC o bokach |AB|= 18, |BC|=12 i |AC|= 10 poprowadzono prostą równoległą do boku
AC, która przecięła pozostałe boki trójkąta odpowiednio w punktach D i E oraz podzieliła obwód
trójkąta na połowy. oblicz długości odcinków wyznaczonych na bokach AB i BC oraz prostą DE.
zadanie wydaje się proste a mi wyszło że y=1,5x . Nie potrafię jakoś drugiego równania znaleźć.
mógłby ktoś pomoc?
13 lut 18:35
===:

zauważ, że trójkąty ABC i DBE są podobne
Obwód trójkata ABC to 40cm zatem |DB|+|BE|=20
Skoro |AB|+|BC|=30 i wszystko jasne
13 lut 18:53