Dlaczego -2 nie jest rozwiązaniem?
razdwajeden: √2x+5−1=x
Wychodzi mi że x∊{−2;2}, a z pierwiastka Df∊<−2,5 ; ∞>, w odpowiedziach wychodzi x=2.
Dlaczego −2 nie jest rozwiązaniem?
13 lut 17:14
zef: podstaw −2 do równania wyjściowego a otrzymasz sprzeczność.
13 lut 17:15
Timor i pumba: √2x+5−1=x
√2x+5= x+1
teraz 2x+5≥0 i x+1≥0
13 lut 17:17
razdwajeden: No tak, ale czy nie da się tego jakoś stwierdzić jeszcze w trakcie rozwiązywania równania,
przed otrzymaniem wyników?
Równanie doprowadziłem do postaci 0=(x−2)(x+2), policzyłem dziedzinę i wszystko się zgadzało.
13 lut 17:19
razdwajeden: Dobra już rozumiem, ostatni komentarz pojawił się gdy jeszcze pisałem

.
13 lut 17:21
Timor i pumba: Jesli nie wyznaczasz dziedziny a tutaj mozesz bo masz rownanie to musisz koniecznie
sprawdzic rozwiazania bp moga pojawic sie pirwistki obce
jest to tzw metoda analizy starozytnych
13 lut 17:21