Oblicz objętość ostrosłupa.
Anka: Podstawą ostrosłupa ABCDS jest kwadrat ABCD o boku 4. Spodek wysokości ostrosłupa należy do
podstawy. Kąty nachylenia ścian ADS i BCS do płaszczyzny podstawy mają miary równe odpowiednio
45 i 30. Oblicz objętość ostrosłupa.
13 lut 17:13
Anka: Proszę o odpowiedź, zależy mi na niej :<
14 lut 06:22
Janek191:

Może tak :
α = 45
o β = 30
o
x + y = 4
x = h
y = 4 − x = 4 − h
więc
| h | | √3 | |
| = |
| ⇒ 3 h = 4 √3 − √3*h |
| 4 − h | | 3 | |
3 h +
√3*h = 4
√3 / :
√3
√3 h + h = 4
h*(
√3 + 1) = 4
| | 4 | | √3 − 1 | | 4√3 −4 | |
h = |
| * |
| = |
| = 2√3 − 2 |
| | √3 + 1 | | √3 − 1 | | 3 − 1 | |
Objętość ostrosłupa
| | 1 | | 1 | |
V = |
| Pp*h = |
| *42* (2 √3 − 2) |
| | 3 | | 3 | |
==================
14 lut 09:00
Anka: Serdecznie dziękuję

!
14 lut 11:03