trygonometria
maska: Wykaż że dla każdego kata alfa prawdziwa jest rownosc :
4(sin6 α + cos6 α) = 1 + 3cos2 2α
L=4(sin2 α + cos2)3 − 3sin2 α cos2 α
W sumie to po 4 mam jedynke trygonometryczną, ale dalej nie wiem jak
13 lut 16:52
Adamm: 4sin6α+4cos6α=4(sin2α+cos2α)(sin4α−sin2αcos2α+cos4α)=
=4(1−3sin2αcos2α)=4−3*4sin2αcos2α=4−3sin22α=1+3cos22α
13 lut 16:56
maska: Mam jeszcze jedno pytanie
x2 + y2 mogę rozpisac
(x + y )2 − 2xy
A jak rozpisac w podobny sposób x3 + y3 ?
13 lut 18:02
maska: A i dzięki Adam za odpowiedz.
13 lut 18:03
maska: Skąd się bierze 3 w linijce 4 (1 − 3sin2 α cos2 α)
?
13 lut 18:11
wariror: Podbijam
13 lut 19:06
Adamm: 1 pytanie, tak
2 pytanie, x3+y3=(x+y)3−(3x2y+3xy2)
3 pytanie, patrz pytanie 1 oraz jedynka trygonometryczna
13 lut 19:20
Pytający:
sin4α−sin2αcos2α+cos4α = (sin4α+2sin2αcos2α+cos4α)−2sin2αcos2α−sin2αcos2α =
(sin2α+cos2α)2−3sin2αcos2α = 1−3sin2αcos2α
13 lut 19:21
wariror: Nie rozumiem jeszcze tego jaki wzór tu został użyty
4−3sin22 α=1+3cos2 2α
13 lut 21:50
Adamm: jedynka trygonometryczna
13 lut 21:51