rozwiaz rownanie wymierne
malinakakakka: Rozwiaz rownanie wymierne
(x−2)(x2+4)(x2−3)
________________
(X−3)(x−√3
13 lut 15:21
Jerzy:
Tutaj nie ma równania.
13 lut 15:23
malinakakakka: to jest jeden przykład wiec jest
13 lut 15:25
Jerzy:
A gdzie jest znak: "=" ?
13 lut 15:26
malinakakakka: (x−2)(x2+4)(x2−3)
________________ =0
(X−3)(x−√3)
13 lut 15:27
jkl:
i w czym problem
1. ustal dziedzine
2. przyrownaj licznik do 0 i sprawdz z dziedzina
13 lut 15:28
malinakakakka: mozecie pomóc ?
13 lut 15:29
malinakakakka: jak mam ustalić dziedzine ?
13 lut 15:29
Jerzy:
Założenia: x ≠ 3 i x ≠ √3
... ⇔ (x −2)*(x2 + 4)*(x + 3)*(x − 3) = 0 ⇔ x − 2 = 0 lub x + 3 = 0 lub x − 3 = 0
⇔ x = 2 lub x = −3 lub x = 3 ( odpada)
13 lut 15:29
jkl:
@Jerzy popraw
13 lut 15:30
jkl:
dziedzina → liczysz kiedy mianownik = 0 (nie wolno dzielic przez 0 )
13 lut 15:32
Jerzy:
No racja

⇔ (x −2)(x
2 +4)(x −
√3)(x +
√3) = 0
⇔ x = 0 lub x =
√3 ( odpada ) lub x = −
√3
13 lut 15:33
Jerzy:
Dalej pomyłka: ⇔ x = 2 lub x = √3 (odpada) lub x = −√3
13 lut 15:33
jkl:
13 lut 15:33