Dowody
Mathamaniac: Wykaż, że liczba 4(9cyfr)35(9cyfr)6 jest kwadratem liczby 6(10cyfr)
13 lut 14:54
Mathamaniac: Nie wiem jak nawet zacząć... Proszę o pomoc.
13 lut 14:59
Jerzy:
4000000000350000000006 ≠ (60000000000)2
13 lut 14:59
Mathamaniac: Ale 9 cyfr to 9 czwórek a nie zer.
13 lut 15:01
Mathamaniac: Tak samo z 10 cyfr to 10 szóstek
13 lut 15:02
Jerzy:
44444444435666666666 = (6666666666)2 ?
13 lut 15:04
Mathamaniac: Tam 9 cyfr to piątki a nie szóstki
13 lut 15:05
Mathamaniac: 44444444435555555556=(6666666666)2
13 lut 15:08
Mathamaniac: Bardzo proszę o pomoc...
13 lut 15:19
Mathamaniac: Proszę, rzućcie na to okiem.
13 lut 19:22
Adamm: 44444444435555555556=44444444440000000000−4444444444=
=4*(10
19+10
18+10
17+...+10
10−10
9−10
8−10
7−...−1)=
| | 1020−1010 | | 1010−1 | | 2*1010−2 | |
=4*( |
| − |
| )=( |
| )2 |
| | 9 | | 9 | | 3 | |
| | 1010−1 | |
zauważ że 6666666666=2* |
| |
| | 3 | |
13 lut 19:44
Mathamaniac: Bardzo dziękuję.
13 lut 20:53
Mathamaniac: Teraz takie proste.
13 lut 20:54