analiza mat. studia
BoosterXS: Dana jest funkcja f: R→R
f(x)=2cosx−x
2
| | π | |
a) wykazać, że w przedziale (0 ; |
| ) istnieje tylko jeden taki punkt, że f(xo) = 0 |
| | 2 | |
nie mam pojęcia jak to wykazać

sprawdzić na krańcach przedziału wartość funkcji?
przyrównać funkcję do 0 i rozwiązać równanie dla x?
b) czy funkcja f(x) ma jeszcze inne miejsca zerowe? uzasadnić.
Będę ogrownie wdzięczny za wszelkie wskazówki.
13 lut 14:00
Jerzy:
f(0) = 2
f(π/2) = −π/4
i twierdzenie Darboux.
13 lut 14:02
Jerzy:
b) f'(x) = − 2sinx − 2x = −2(sinx + 1)
13 lut 14:03
Jerzy:
f'(x) = −2(sinx + x) oczywiscie.
13 lut 14:05
BoosterXS: | | π | |
Ok, pochodna ujemna, więc funkcja maleje w przedziale (0 ; |
| ), |
| | 2 | |
więc na mocy tw. Darboux istnieje takie x
o że f(x
o)=0
ale nie bardzo rozumiem twoje uzasadnienie do podpunktu b)
13 lut 14:16
Jerzy:
Skoro jest ciągła w tym przedziale i stale maleje, to nie może mieć w tym przedziale
drugiego miejsca zerowego.
13 lut 14:19
Jerzy:
podpunkt a) uzasadnia ciaglość i tw.Darboux
podpunkt b) uzasadnia ciagłośc i monotoniczność
13 lut 14:21
BoosterXS: Aaa ok, ale w podpunkcie b) autorowi chodziło chyba o całą funkcję w R, a nie o zadany
przedział.
13 lut 14:21
Jerzy:
Funkcja jest parzysta , a więc ma jeszcze co najmniej jedno miejsce zerowe.
13 lut 14:27
BoosterXS: Ok, to chyba wyczerpało moje pytania w tym zadaniu. Bardzo Ci dziękuję
13 lut 14:31