Równania sześciennie i kwadratowe technikum,.
sebuś : http://fotowrzut.pl/XKPE35T8JK cześć mam taki zestaw zadań do rozwiązania na ocene dopuszczająca,kolega poprawiał więc
wiem co mnie czeka.
Muszę uzyskać przynajmniej 50% by mieć dwa,rozwiązywałem zadanie 3 j3dnakże wychodzą mi dziwne
wyniki,mnożyłem wszystko na banana czyli
x razy pierwiastek z pięciu i x razy minus jeden,przy samym koncu cos jednak mi nie
pykło.zadania od 4 do 7 są dla mnie czarnną magią,a moje próby rozwiązywania
zadań od 1 do 3 mogę wrzucić na forum.Jest to jeden z dwóch testów,które muszę zaliczyć termin
to pojutrze.Proszę oo jakieś
wskazówki.
13 lut 11:17
Jerzy:
To wrzucaj zadania.
13 lut 11:29
13 lut 12:02
sebuś : Chciałbym się dowiedzieć jaki wzór zastosować do zadań numer 5 i 6,ewentualnie 7?:Jak dostane
wzór zabiorę się
za rozwiązywanie zadań.
13 lut 12:04
Jerzy:
Może innym się te zdjęcia otworzą.
13 lut 12:05
sebuś : Starczy chwile,poczekać jak coś spróbuje to wrzucić na inny portal
13 lut 12:10
13 lut 12:15
sebuś : Ogólnie to dziękuje bardzo za zainteresowanie
13 lut 12:15
Jerzy:
2)
x = 2
√3 − 21
√3 + 20
√3 =
√3
| | 2√3(3 − √3) | | 6√3 − 6 | | 6√3 − 1 | |
y = |
| = |
| = |
| = √3− 1 |
| | (3+√3)(3−√3) | | 9−3 | | 6 | |
Zatem: x > y
13 lut 12:28
Jerzy:
3)
| | 4 | | 4(√5 +1) | |
x − 4 = |
| = |
| = √5 + 1 |
| | √5 − 1 | | 5 − 1 | |
x− 4 =
√5 + 1 ⇔ x =
√5 + 5
13 lut 12:32
Jerzy:
6)
a) = (5x)2 − 62 = (5x + 6)(5x − 6)
b) = x(x3 + 43) = x(x + 4)(x2 − 4x + 16)
13 lut 12:36